Philips roept slaapapneu- en beademingsapparaten terug vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. We houden u hier op de hoogte van de meest recente informatie. 

Hebt u vragen over deze terugroepactie?
In ons menu 'veelgestelde vragen' vindt u wellicht een antwoord. 

Update 30-06-2021
Maakt u gebruik van CPAP- en BiPAP apparatuur van Philips, dan realiseren wij ons dat het een onrustige tijd is voor u. We hopen u zo spoedig mogelijk van een oplossing te kunnen voorzien. Helaas is het nog niet zover. Momenteel wachten we op nieuws van Philips. Het is onduidelijk wanneer we nieuwe informatie met u kunnen delen. Maar u kunt erop vertrouwen dat wij u op de hoogte brengen, zodra er sprake is van nieuwe ontwikkelingen.  

Update 18-06-2021
Na de eerste melding van Philips op maandag 14 juni over een mogelijk veiligheidsrisico van haar slaapapneu- en beademingsapparaten, heeft Philips meer informatie gedeeld in een Europese Field Safety Notice. Vervolgens heeft de Nederlandse Vereniging van Artsen haar advies hierover gegeven. In een brief hebben we dit advies uitgewerkt. Deze brief wordt morgen, zaterdag 19 juni, per e-mail verstuurd aan onze cliënten. Maandag 21 juni wordt de brief per post verstuurd.

Update 16-06-2021
Wij begrijpen dat de informatie nog beperkt is en veel vragen en onzekerheid oproept. Ondanks de beperkte informatie vinden we het belangrijk om u op de hoogte te houden. Aan al onze cliënten die Philips apparatuur gebruiken en waarvan een e-mailadres bij ons bekend is hebben we vanavond per e-mail een informatiebrief verstuurd. Morgen, donderdag 17 juni, zal deze brief per post worden verstuurd aan onze cliënten waarvan we geen e-mailadres hebben. Wilt u de brief vast lezen? Dat kan. We hebben hem hier voor u geplaatst. 

Let op! De e-mail wordt door ons verzonden vanaf NLdee-ov@westfalen.com


Bericht 14-06-2021

Op maandag 14 juni heeft Philips een persbericht uitgestuurd. Zij berichten over mogelijke problemen met bepaalde PAP- en thuisbeademingsapparatuur. Om welke apparatuur het gaat leest u hier. Wij zijn als leverancier in overleg met Philips over de praktische uitvoering van de acties die zij in hun persbericht noemen. 

Wat is het probleem?
Philips roept slaapapneu- en beademingsapparaten terug vanwege gezondheidsrisico's. De teruggeroepen slaapapneu-apparaten zijn van o.a. de eerste generatie Dreamstations. Er is een kleine kans dat het geluidsisolerende schuim erin kan afbrokkelen en kleine deeltjes via de slang en masker ingeademd worden. Het probleem is door Philips zelf opgemerkt na test van het apparaat.

Wanneer ontstaat dit veiligheidsrisico?
Het veiligheidsrisico kan worden verhoogd wanneer het apparaat met bijvoorbeeld de schoonmaakmethode ozon wordt schoongemaakt. Daarnaast kan het ontstaan wanneer het apparaat in een hete of hoge luchtvochtige omgeving staat. Situaties die in Nederland in principe niet voorkomen. Westfalen Medical maakt alleen gebruik van goedgekeurde schoonmaakmethodes en maakt geen gebruik van ozon.

Ik gebruik één van de betrokken PAP-apparaten. Wat moet ik nu doen?
Philips adviseert om de CPAP- en BiPAP-apparaten niet meer te gebruiken en uw arts te raadplegen. Uw arts kan vervolgens afwegen of de gezondheidsrisico's van het gebruiken van het apparaat opwegen tegen het stoppen van de behandeling. Wij zijn continu met Philips in overleg en bespreken met diverse ziekenhuizen de te volgen beleidsstappen om u de beste en veilige behandeling te bieden. Daarnaast hebben we nauw contact met de Apneuvereniging. Zodra vervolgstappen bekend zijn informeren wij u.

Ik gebruik een betrokken thuisbeademingsapparaat. Wat moet ik nu doen?
Philips adviseert u om contact op te nemen met uw behandelend arts en voor die tijd niet te stoppen met het gebruik van het apparaat.

Wat vindt de ApneuVereniging hiervan?
Op de website van de ApneuVereniging kunt u de reactie van de vereniging lezen over de terugroepactie van Philips.

Wanneer informeren wij u verder?
We zijn in de tussentijd met Philips in overleg en in afwachting van nadere instructies. Tot die tijd houden wij u op de hoogte via dit nieuwsbericht op onze website. Hier vindt u de meest recente informatie.

Gebruikt u een ander apparaat van Philips, of van een ander merk (bijvoorbeeld ResMed, Fisher & Paykel of Heinen & Löwenstein)?  Dan is dit bericht niet op uw apparaat van toepassing.

16-06-2021 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

Hoe zet u uw masker goed op?

Hoe zet u uw masker op? Veel mensen maken hiervoor gebruik van de klittenbanden, maar deze zijn bedoeld om uw masker goed af te stellen. Niet te los, omdat het...

Lees verder

Datalek bij Philips

Graag informeren wij u over het datalek dat Philips afgelopen december heeft gehad. Naar aanleiding van dit datalek hebben wij in samenwerking met Philips een brief voor u opgesteld. Op...

Lees verder