Gaat u op vakantie en gebruikt u een CPAP apparaat? Dat is geen probleem. Over het algemeen kunt u zonder problemen reizen met een apneu apparaat. Toch geven wij u graag enkele tips, zodat u zorgeloos op vakantie kunt. 

Voorbereiding

Leeg voor vertrek de luchtbevochtiger van uw CPAP apparaat en zorg dat u deze vervoert in de daarvoor bestemde draagtas. Het is daarnaast verstandig om de contactgegevens van uw arts en/of zorgverlener en de gebruiksaanwijzing van het apparaat mee te nemen. 

Buitenland

De stroomvoorzieningen kunnen op uw vakantieadres anders zijn dan bij u thuis. Controleer daarom altijd voor vertrek welk type stopcontact en voltage wordt gebruikt in het land van uw bestemming. Als dit verschilt van de stroomvoorziening thuis moet u een wereldstekker meenemen. Het is ook verstandig om een verlengsnoer mee te nemen voor het geval het stopcontact zich niet bij het bed bevindt. Raadpleeg daarnaast voor vertrek de stroomgegevens van uw CPAP apparaat. Deze kunt u vinden aan de onderkant van het apparaat en in de gebruiksaanwijzing. Tot slot moet u een douaneverklaring CPAP meenemen als u naar het buitenland gaat. Zeker wanneer u gaat vliegen. 

Vliegen 

Neem uw slaapapneu apparaat altijd mee als handbagage in de draagtas die erbij hoort. Bij de douane kan het apparaat veilig door de bagagescanner. Het is daarnaast van belang dat u het CPAP-paspoort meeneemt. Medische apparatuur mag u als extra handbagage meenemen. Het is verstandig om dit vooraf aan te geven aan uw luchtvaartmaatschappij. Let er bij het meenemen van het apparaat als handbagage wel op dat de draagtas geen bescherming biedt tegen bijvoorbeeld een handbagagekoffer van 10 kg in de bovencompartimenten. Mocht u bij de nooduitgang zitten, dan wordt u verplicht om de handbagage in de bovencompartimenten te stoppen tijdens het opstijgen en landen. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden wanneer u een stoel kiest.

CPAP apparatuur gebruiken tijdens de vlucht

Er is vaak geen medische noodzaak om uw apneu apparaat te gebruiken tijdens de vlucht, aangezien de slaaptijden vaak kort zijn en u in een rechtop zittende houding slaapt. Wilt u toch graag gebruik maken van uw CPAP apparaat tijdens de vlucht, dan moet u eerst bij de luchtvaartmaatschappij informeren of u het apparaat mag gebruiken. Zo ja, vraag dan om een stoel met stroomvoorziening en vraag na of er een omvormer nodig is. Deze kunt u bestellen in onze webshop (kosten voor eigen rekening). 

Lichtgewicht reizen

U kunt prima reizen met uw CPAP apparaat, maar als u graag een zo licht en compact mogelijk apparaat mee wilt nemen, dan is er een speciale reis CPAP beschikbaar. De AirMini van Resmed. Hij weegt amper 300 gram en is maar 14 cm lang. De AirMini is alleen te gebruiken met de Airfit N20, F20 en F10 maskers. Voor de aansluiting tussen het CPAP masker en het apparaat hebt u een set-up pack nodig. De AirMini en accessoires kunt u bestellen in onze webshop. De AirMini en accessoires worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

Wat te doen bij een storing? 

Neem telefonisch contact met ons op als uw CPAP apparaat en/of apneu masker een storing aangeeft of kapot gaat. Van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-18.00 uur kunt u ons bereiken via 0570-234625. In geval van spoed mag u dit nummer altijd bellen. 

Bent u op vakantie in het buitenland? Dan kunnen wij vanuit Nederland vervangende apparatuur sturen. Vooraf geven wij aan u aan wat de verzendkosten zijn. Deze verschillen per zending en per land. Deze kosten zijn voor eigen rekening. Bent u op vakantie in Nederland, dan ontvangt u dezelfde service als die u van thuis bent gewend.