Jan en Gerrie Pennings laten er geen onduidelijkheid over bestaan: “Een goede nachtrust betekent alles.” Jan leeft al 20 jaar met slaapapneu, een aandoening waarbij tijdens het slapen de ademhaling meer dan 10 seconden stilvalt, meerdere keren per uur. Het gevolg: een slechte nachtrust en overdag een slaperig en moe gevoel.

Tegenwoordig worden Gerrie en Jan ’s ochtends uitgerust wakker, maar dat was anders voordat hij de diagnose kreeg. “Het begon ermee dat hij zijn adem inhield”, blikt Gerrie terug. “Daar lag ik wakker van en dan stootte hem iedere keer aan. Zo van: ‘adem even door’. Ook het snurken was echt verschrikkelijk. Uiteindelijk hebben we maanden apart geslapen.”

Doodmoe

De slechte nachtrust had ook impact op de gezondheid van Jan. “Ik had toen echt tijden dat ik heel down was. Ik was nooit uitgerust”, vertelt Jan, die destijds als chauffeur bij de Luchtmacht werkte. “Hij had ook geen zin meer om klusjes te doen in zijn vrije tijd. Hij was doodmoe”, vult Gerrie aan.

Als het echtpaar op zoek gaat naar hulp, lijkt de oplossing te zitten in een neuscorrectie. Maar dat mag niet baten. Na een slaaponderzoek blijkt Jan slaapapneu te hebben. “Toen kreeg hij een CPAP-apparaat. Daar hebben we even aan moeten wennen, maar al snel konden we weer gewoon bij elkaar slapen. Het is een keifijn apparaat”, vertelt Gerrie. Jan: “Ik heb er veel meer levensmoed van gekregen en ik voel me weer uitgerust.”

‘Hij gaat overal mee naartoe’

Inmiddels heeft Jan alweer 20 jaar een CPAP-apparaat, die Jan en Gerrie liefkozend ‘snorkeltje’ noemen. “Hij gaat overal mee naartoe”, aldus Jan. “Hij gaat mee op vakantie, toen we naar Engeland en Oostenrijk gingen. Als we in Nederland op een vakantiepark zitten. Zelfs als we een nachtje bij familie blijven, nemen we hem mee.”

Sinds een jaar is Jan cliënt van Westfalen Medical. “Ik wil geen ander meer”, vertelt Jan. Onlangs ervaarde hij wat problemen met het CPAP-apparaat. “Een medewerker kwam langs en wat bleek? Ik had een verkeerd masker op. Ik kreeg meteen een hele goede uitleg. Slapen met het nieuwe masker was een verschil van dag en nacht. Ik slaap nu acht tot negen uur per nacht.”

Onmisbaar

Ook nu hun wereld kleiner is geworden vanwege corona, is het CPAP-apparaat onmisbaar. Gerrie: “Door slechte nachtrust krijg je wrijvingen. Zeker in deze tijd zijn we veel op elkaar aangewezen. We zitten dag in dag uit samen thuis. Dan is een goede nachtrust zo belangrijk.”

Een goede nachtrust is ook belangrijk voor de vrijetijdsbesteding van Jan: het bouwen met technisch lego. Daarnaast maken Jan en Gerrie regelmatig een wandeling in de buurt. Activiteiten die mede mogelijk worden gemaakt door ‘snorkeltje’. Gerrie: “De slogan van Jan is: ‘Je mag alles bij me weghalen, maar van mijn CPAP-apparaat blijf je af.’”

11-03-2021 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

Hoe zet u uw masker goed op?

Hoe zet u uw masker op? Veel mensen maken hiervoor gebruik van de klittenbanden, maar deze zijn bedoeld om uw masker goed af te stellen. Niet te los, omdat het...

Lees verder

Datalek bij Philips

Graag informeren wij u over het datalek dat Philips afgelopen december heeft gehad. Naar aanleiding van dit datalek hebben wij in samenwerking met Philips een brief voor u opgesteld. Op...

Lees verder