Goed nieuws: de behandeling van slaapapneu blijft ook in 2021 in het basispakket. In oktober ontstond hier onrust en onduidelijkheid over  door een uitspraak van Sjaak Wijma, voorzitter van Zorginstituut Nederland (ZIN). In een interview met het AD sprak hij zijn twijfels uit over de bewezen effectiviteit van de behandeling van OSA. 

De ApneuVereniging reageerde destijds verbaasd op het nieuws en ontkrachtte de stelling. Het verweer van de belangenvereniging heeft geresulteerd in een schriftelijke en mondelinge reactie van Zorginstituut Nederland. 

Schriftelijke reactie

De schriftelijke reactie is volledig te lezen in het aankomende ApneuMagazine. Samengevat stelt Zorginstituut Nederland de ontstane onrust te betreuren en bevestigt het dat effectieve apneuzorg in het basispakket blijft. De reactie is onderdeel van een groot artikel over de uitspraak van Wijma en de effectiviteit van de apneubehandeling. 

 ‘Zinnige zorg’

Zorginstituut Nederland bepaalt landelijk welke therapieën er wel of niet door zorgverzekeraars worden vergoed binnen het basispakket. Door de blijvend stijgende zorgkosten ziet Zorginstituut Nederland zich genoodzaakt de bezem door het basispakket te halen. Met het project ‘Zinnige zorg’ wordt de zorg in het basispakket beoordeeld. 

Zorg waarvan de effectiviteit niet bewezen is, zou niet langer vergoed moeten worden uit het basispakket. In dit kader noemde Wijma de behandeling van OSA als voorbeeld. Aanleiding voor zijn uitspraak was de publicatie van het concept-rapport ‘Zinnige zorg – Verbetersignalement obstructief slaapapneu’.

22-12-2020 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

Apneubehandeling blijft in het basispakket

Goed nieuws: de behandeling van slaapapneu blijft ook in 2021 in het basispakket. In oktober ontstond hier onrust en onduidelijkheid over  door een uitspraak van Sjaak Wijma, voorzitter van Zorginstituut...

Lees verder

Corinne van Leeuwen - Senior OSA-verpleegkundige en productspecialist

Apneu-cliënten bezoeken, collega’s van advies voorzien bij lastige casussen, overleggen over nieuwe werkwijzen, planningen maken. Senior OSA-verpleegkundige en productspecialist Corinne van Leeuwen van Westfalen Medical doet het allemaal. Corinne is...

Lees verder