Gisteren is er enige onrust ontstaan na uitspraken van Zorginstituut Nederland (ZIN) over vergoeding van de behandeling van OSA. ZIN bepaalt landelijk welke therapieën er door zorgverzekeraars wel of niet worden vergoed binnen het basispakket. Vandaag presenteerde het ZIN het concept-rapport ‘Zinnige zorg – Verbetersignalement obstructief slaapapneu’.

Vanwege de groeiende kosten in de zorg wil het Zorginstituut Nederland de bezem door het basispakket halen. Zorg, die niet bewezen effectief is, zou niet langer vergoed moeten worden uit het basispakket. Als voorbeeld van zorg, waarvoor geen wetenschappelijk bewijs zou zijn, wordt de behandeling van OSA genoemd. ‘De wetenschappelijke onderbouwing daarvoor zou wel eens heel krap kunnen zijn’, stelt Sjaak Wijma, voorzitter van het Zorginstituut.

De Apneu Vereniging heeft hier verbaasd op gereageerd en ontkracht dit stellig. Apneuzorg is naar hun mening wel degelijk effectief. Elke twee jaar laten ze uitgebreid onderzoek doen onder 5.000 patiënten met slaapapneu. Daaruit blijkt dat apneuzorg absoluut helpt en zinnig is. Deelnemers aan het onderzoek beoordelen hun kwaliteit van leven vóór de diagnose met een 4 en na het starten van de behandeling stijgt die score tot een 7 of hoger. Ook in het buitenland zijn er wetenschappelijke bewijzen voor de effectiviteit van apneuzorg.

Wij kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt over de vergoeding van uw CPAP-behandeling. Wij wijzen u er op dat er vooralsnog geen besluit is genomen en dat het om een concept-rapport gaat. De Apneu Vereniging, tezamen met de medisch specialisten die zich met de diagnose en behandeling van OSA bezig houden, zijn in gesprek met Zorginstituut Nederland. 

Zodra wij meer informatie hebben, zullen we dit vanzelfsprekend met u delen. 

06-10-2020 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

Apneubehandeling blijft in het basispakket

Goed nieuws: de behandeling van slaapapneu blijft ook in 2021 in het basispakket. In oktober ontstond hier onrust en onduidelijkheid over  door een uitspraak van Sjaak Wijma, voorzitter van Zorginstituut...

Lees verder

Corinne van Leeuwen - Senior OSA-verpleegkundige en productspecialist

Apneu-cliënten bezoeken, collega’s van advies voorzien bij lastige casussen, overleggen over nieuwe werkwijzen, planningen maken. Senior OSA-verpleegkundige en productspecialist Corinne van Leeuwen van Westfalen Medical doet het allemaal. Corinne is...

Lees verder