Apneu-cliënten bezoeken, collega’s van advies voorzien bij lastige casussen, overleggen over nieuwe werkwijzen, planningen maken. Senior OSA-verpleegkundige en productspecialist Corinne van Leeuwen van Westfalen Medical doet het allemaal. Corinne is in september bij ons begonnen en is speciaal aangetrokken vanwege haar ruime kennis en ervaring op het gebied van OSA. “Ik heb veel ideeën in mijn hoofd en heb zo’n vermoeden dat ik me prima ga vermaken.”
OSA is de afkorting van Obstructief Slaapapneu. Bij slaapapneu valt tijdens het slapen de ademhaling meer dan 10 seconden stil, meerdere keren per uur. Het gevolg hiervan is dat mensen niet in hun diepe slaap kunnen komen, waardoor zij overdag zeer slaperig en moe zijn. En dat kan een behoorlijke impact hebben op het dagelijks leven.
“Wat je vaak ziet, als je bij mensen thuiskomt die slaapapneu hebben, is dat ze er helemaal doorheen zitten”, vertelt Corinne. “Ze hebben bij wijze van spreken zelfs geen energie meer om een leeg kopje terug te brengen naar de keuken. Ze zijn doodmoe.” Bij een huisbezoek informeert Corinne de apneu-cliënt onder andere over het gebruik van het PAP-apparaat. Het apparaat blaast, via een masker op het gezicht van de cliënt, onder verhoogde druk omgevingslucht in de luchtwegen. PAP is de afkorting van Positive Airway Pressure.
In de weken die volgen op dit bezoek, houdt Corinne contact. “Na een aantal dagen geven ze meestal aan dat het slapen met een masker best meevalt. En na een week of twee ervaren ze vaak al een groot verschil. Ze vertellen dat ze uitgeruster opstaan, minder vermoeid zijn overdag, opgewekter zijn. En drie of vier maanden later zie je een heel ander mens voor je. Die weer toekomstplannen maakt.”
De apneu-cliënten worden tijdens hun PAP-therapie begeleid door Corinne en haar collega’s bij Westfalen Medical, maar krijgen de therapie voorgeschreven door een medisch specialist. Bijvoorbeeld door de medisch specialisten van Ksyos. Dit medische instituut diagnosticeert mensen met slaapapneu. Sinds kort werken Ksyos en Westfalen Medical samen. “In eerste instantie ging de samenwerking om een proef. Na een evaluatie van de eerste maand kregen we een dikke pluim: Ksyos was ontzettend tevreden. Ksyos heeft ook navraag gedaan bij hun cliënten en die waren ook heel tevreden. Dat geeft zoveel energie, heel leuk! En sindsdien krijgen we steeds meer aanvragen voor PAP-therapie binnen via Ksyos.”
In het afgelopen jaar heeft Westfalen Medical ook 4.000 apneu-cliënten van Linde Homecare Nederland overgenomen. “We zijn heel hard gegroeid en dat vraagt om meer stroomlijning. Zodat we de beste zorg voor onze cliënten kunnen blijven garanderen. Daarom heeft een team, waar ik deel van uitmaak, een nieuwe werkwijze opgesteld. Zodat we allemaal duidelijke handvatten hebben, ook voor nieuwe collega’s. Een nieuwe werkwijze ontwikkelen is nieuw voor mij, maar ontzettend leuk om te doen.”
“Ik heb het gevoel dat ik goed op mijn plek zit. Zo is het kenmerkend voor Westfalen Medical dat wij cliënten zo goed mogelijk van dienst willen zijn en ze in staat willen stellen een therapie zo goed mogelijk te kunnen volgen. Daarbij zetten wij graag een stap extra, zoals met de verwarmde slang bij het PAP-apparaat die wij kosteloos verstrekken omdat wij van mening zijn dat dit geen luxeartikel is. Met het koudere weer ontstaat er, door verwarmde bevochtiging van de luchtstroom van een PAP-apparaat, condens in een normale slang. Dit betekent dat de cliënt met wat pech een klets water in het gezicht kan krijgen én dat het apparaat af kan slaan door een waterslot in de slang. Met een verwarmde slang los je dit op. Het is niet standaard dat leveranciers deze kosteloos aanbieden, maar Westfalen Medical doet dat wel om de therapie zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Persoonlijk ben ik in een warm bad terecht gekomen. Ik word geprikkeld en uitgedaagd om mijn mening te geven. Ik heb veel ideeën in mijn hoofd en voel mij bij Westfalen Medical nu al helemaal thuis.”